"Chiny od góry do dołu" - recenzja
piątek, 18 kwietnia 2014 11:14
„Chiny od góry do dołu ”to nie jest typowa powieść podróżnicza.



Autor - Marek Pindral poznawał Chiny jako nauczyciel języka angielskiego na uniwersytecie w Chengdu. W wolnych chwilach podróżował wraz z poznanymi tam nauczycielami i studentami. To od nich dowiedział się o tym kraju najwięcej i zawędrował w wiele miejsc, do których pewnie ciężko byłoby mu dotrzeć na własną rękę. Efektem jego dwuletniego pobytu w Chinach jest właśnie ta książka, dodatkowo okraszona wieloma zdjęciami.

O Chinach przeczytałam już kilka książek, ale ten kraj wciąż jest dla mnie zagadką. Duża ilość tak odmiennych od siebie prowincji, sprawia, że każda z nich wydaje się odrębnym państwem. Poszczególne miejsca różnią się nie tylko bogactwem, poziomem rozwoju czy dialektem, ale także religią czy kuchnią.

Oczywiście w książce nie brakuje opisów podróży, które autor odbywał w dniach wolnych od zajęć. Przeprawiał się drogami mniej i bardziej popularnymi, poznawał Chiny dzięki żegludze morskiej i na szklakach górskich. W każdej odwiedzonej prowincji starał się rozmawiać z jej mieszkańcami, poznać ich zwyczaje i sztukę kulinarną. Łatwo nie było, ponieważ bariera językowa często skutecznie utrudniała kontakty. Na szczęście z Markiem Pindralem zawsze był ktoś znający dany dialekt lub społeczność.

Bardzo dużą uwagę autor zwraca także na jedzenie, które jest zupełnie odmienne od tego, jakie podaje się w chińskich restauracjach w Polsce. Według jego zapewnień jest dużo bardziej aromatyczne, zróżnicowane w zależności od regionu i jeszcze bardziej ostre. Opisy dotyczące posiłków są jednymi z moich ulubionych w całej książce. Zdecydowanie można zgłodnieć.

"Chiny od góry do dołu" to bardzo przyjemna opowieść o podróżach, chińskim społeczeństwie, dezinformacji i kuchni. Książka podzielona jest na wiele rozdziałów, które są obrazowane zdjęciami autorstwa Marka Pindrala. Dzięki nim jeszcze mocniej możemy wczuć się w klimat wielkiego mocarstwa, jakim z pewnością są Chiny.



Edyta Kondrat